fbpx

Kā strādā saules paneļu sistēma?

Saules paneļi, kas parasti tiek uzstādīti uz jumtiem vai uz zemes, uztver saules gaismu. Šie paneļi ir izgatavoti no saules šūnām, kas pārvērš saules gaismu elektrībā.

Kad saules gaisma skar saules paneļus, tā rada elektronu plūsmu saules baterijās. Šī plūsma rada līdzstrāvas (DC) elektroenerģiju.

Saules paneļu radītā līdzstrāvas elektroenerģija ir jāpārvērš maiņstrāvas (AC) elektrībā. To veic invertors, kas ir ierīce, kas maina elektroenerģiju no līdzstrāvas uz maiņstrāvu. Maiņstrāvas elektrība ir veids, ko izmanto, lai darbinātu lielāko daļu māju un uzņēmumu.

Pārveidotā maiņstrāvas elektrība tiek izmantota, lai darbinātu elektriskās ierīces un sistēmas Jūsu mājās vai uzņēmumā. Tas var ietvert apgaismojumu, ierīces, datorus, gaisa kondicionēšanu un daudz ko citu. Saules paneļu sistēma nodrošina tīru un atjaunojamu enerģiju, lai apmierinātu jūsu elektroenerģijas vajadzības.

Ja Jūsu saules paneļi ģenerē vairāk elektroenerģijas, nekā Jums pašlaik nepieciešams, liekā jauda var ieplūst atpakaļ elektriskajā tīklā.

Tālāk par kas notiek ar elektrību, kas nokļūst atpakaļ tīklā:

Uzņēmumiem un privātpersonām

Neto norēķinu sistēma

Neto norēķinu sistēma ir jauna un inovatīva sistēma Latvijā, kas stājas spēkā no 2024. gada 1. maija. Tā ir paredzēta gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem, kuri uzstāda saules paneļus ar kopējo jaudu līdz 1 MW (neieskaitot). Šī sistēma piedāvā iespēju efektīvāk izmantot saražoto elektroenerģiju, nodrošinot finansiālas priekšrocības un enerģijas neatkarību.

Kā Neto Norēķinu Sistēma Darbojas?

Neto norēķinu sistēma ļauj jums nodot tīklā saražoto, bet neizmantoto elektroenerģiju, kuru var pārvērst naudas izteiksmē. Šo enerģiju var pārdot elektroenerģijas tirgotājam, ar kuru jums ir noslēgts līgums, un uzkrāto naudu var uzglabāt “virtuālajā makā” vai saņemt uz savu bankas kontu.

Kā Kļūt par Neto Norēķinu Sistēmas Lietotāju?

Lai kļūtu par aktīvo lietotāju, jums ir jānoslēdz līgums ar elektroenerģijas tirgotāju. Ja līgums netiks noslēgts, saražotā un neizmantotā enerģija tiks nodota tīklā bez atlīdzības.

Kam Tā Ir Paredzēta?
Neto norēķinu sistēma ir paredzēta:

Mājsaimniecībām un uzņēmumiem ar saules paneļu sistēmas jaudu līdz 1 MW.
Noteikumi atšķiras sistēmām līdz 50 kW un virs 50 kW.
Universālais Pakalpojums
Saules paneļu sistēmām līdz 50 kW ir iespēja kļūt par universālā pakalpojuma lietotājiem, kas garantē draudzīgus nosacījumus. Sistēmām virs 50 kW šī iespēja nav pieejama, bet ir iespēja vienoties ar elektroenerģijas tirgotāju par individuāliem līguma nosacījumiem.

Virtuālais Maks
Uzkrāto naudu “virtuālajā makā” var izmantot rēķinu un sistēmas pakalpojumu segšanai arī citos īpašumos, ja tie ir reģistrēti uz vienu personu un ir no tā paša elektroenerģijas tirgotāja.

“Virtuālajā makā” uzkrāto naudu var izmantot citos savos objektos.

Kopīgam patēriņam vienā ēkā ar kaimiņu, ar kuru noslēgts kopīgošanas līgums
Energokopienas objektos, kurās apvienojušās vairākas personas, sadalot saražoto enerģiju.

Enerģijas Pārdošana
Nepatērētā un tīklā nodotā enerģija tiks aprēķināta pēc attiecīgās stundas Nord Pool biržas cenas, un elektrības tirgotājs iepirkuma cenu nevarēs noteikt zemāku par 0,02 EUR/kWh no biržas cenas.

Maksimāli Nododamā Enerģija
12 mēnešu periodā ir noteikts maksimālais pieļaujamais tīklā nodotās enerģijas pārpalikums. Piemēram, sistēmām ar jaudu 10-13 kW, maksimālais nodotās enerģijas apjoms ir 4555 kWh. Pārsniegtais daudzums tiks nodots tīklā bez atlīdzības.

Pāreja no Neto Uzskaites Sistēmas

Esošie neto uzskaites sistēmas dalībnieki var pāriet uz neto norēķinu sistēmu, bet atpakaļ uz neto uzskaiti vairs nevarēs. Pārejas periodā no 2024. gada 1. maija līdz 2025. gada 28. februārim nepatērēto un uzkrāto elektrības apjomu varēs pārvērst naudā par cenu 1 kWh = 0.092 EUR, ar maksimālo summu līdz 600 EUR.

Cik ilgā laikā saules paneļi atpelnas?

Laika periods, kurā saules paneļi atmaksājas, var atšķirties atkarībā no vairākiem faktoriem, tostarp:

  • Sistēmas izmērs: Lielāka saules paneļu sistēma var ražot vairāk enerģijas un ātrāk atmaksāties.
  • Sistēmas efektivitāte: Saules paneļu sistēmas efektivitāte un cik tā ātri atpelnās ir atkarīga no saules paneļu novietojuma, apēnojuma.
  • Elektrības cenas: Ja elektroenerģijas izmaksas ir augstas, saules paneļi var ātrāk atmaksāties, jo Jūs samazināsiet enerģijas iegādes izmaksas.
  • Sistēmas izmaksas: Sākotnējā ieguldījuma izmaksas saules paneļu iegādē un uzstādīšanā ir jāņem vērā, jo tās ietekmē atmaksas laiku.

Parasti saules paneļu sistēmas atmaksājas aptuveni 2-5 gadu laikā, bet tas var atšķirties atkarībā no minētajiem faktoriem. Pēc tam paneļi turpina ražot bezmaksas elektroenerģiju, kas palīdz samazināt Jūsu mēneša elektroenerģijas rēķinus un var nodrošināt ietaupījumus uz ilgu laiku.

Vai esat gatavs sākt taupīt ar saules paneļiem? Sazinieties ar mums Jau šodien, un mēs paskaidrosim, kā mūsu saules paneļu tīkla sistēma var sniegt labumu Jums un Jūsu makam.

Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *